ue.png“Acţiunile întreprinse de Uniunea Europeană au un impact asupra vieţilor a milioane de europeni. Deciziile care îi afectează trebuie luate într-un mod cât mai transparent.” ec.europa.eu


Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a lansat cel de-al doilea volum din seria studiilor sale despre procesul de lobby: Lobbyists, Governments and Public Trust, Volume 2 - Promoting Integrity through Self-regulation

Volumul analizeaza reglementarea si autoreglementarea activitatilor de lobby si exploreaza diverse optiuni pentru consolidarea transparentei si responsabilitatii in acest tip de activitate. Click aici pentru achizitionarea acestui volum.

Despre Registrul de Transparenta

Registrul de Transparenta din Romania este o replica a Registrului de Transparenta comun al Parlamentului European si Comisiei Europene.

Registrul de Transparenta din Romania este mentinut de Comisia de Supraveghere si a fost creat ca o baza de date deschisa tuturor organizatiilor si persoanelor ce desfasoara activitati de lobby si advocacy. Toate persoanele si organizatiile care doresc sa se inscrie au ocazia sa demonstreze legitimitatea activitatilor pe care le desfasoara precum si angajamentul pentru promovarea transparentei.

Inregistrandu-se, reprezentantii grupurilor de interese isi asuma obligatia de a respecta prevederile Codului de Etica al Practicienilor de Lobby si Advocacy.

Obiectivul crearii Registrului de Transparenta este transparentizarea proceselor de influentare, precum si promovarea unei cooperari mai eficiente intre factorii de decizie si cei care doresc sa influenteze deciziile. Astfel, dupa acumularea unui volum semnificativ de inregistrari in Registru, se vor face demersurile necesare impartasirii acestuia cu institutiile publice (Parlament, Guvern, Ministere), pentru acreditarea automata a celor inregistrati in cadrul acestor institutii.