ue.png“Acţiunile întreprinse de Uniunea Europeană au un impact asupra vieţilor a milioane de europeni. Deciziile care îi afectează trebuie luate într-un mod cât mai transparent.” ec.europa.eu


Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a lansat cel de-al doilea volum din seria studiilor sale despre procesul de lobby: Lobbyists, Governments and Public Trust, Volume 2 - Promoting Integrity through Self-regulation

Volumul analizeaza reglementarea si autoreglementarea activitatilor de lobby si exploreaza diverse optiuni pentru consolidarea transparentei si responsabilitatii in acest tip de activitate. Click aici pentru achizitionarea acestui volum.

Ce este Registrul

Registrul de Transparenta din Romania este o replica a Registrului constituit la nivelul Comisiei Europene.

Registrul de Transparenta din Romania este creat si mentinut de Asociatia „Registrul Roman de Lobby” si este o baza de date deschisa tuturor organizatiilor si persoanelor ce activeaza in domeniul reprezentarii intereselor si nu doar membrilor Asociatiei. Toate persoanele si organizatiile care doresc sa se inscrie au ocazia sa demonstreze legitimitatea activitatilor pe care le desfasoara precum si angajamentul pentru promovarea transparentei.

Inregistrandu-se, reprezentantii grupurilor de interese isi asuma obligatia de a respecta prevederile Codului de etica promovat de Asociatia Registrul Roman de Lobby, fara a avea obligatia de a deveni membri ai Asociatiei.

Asociatia Registrul Roman de Lobby si-a asumat ca obiectiv crearea acestui Registru al grupurilor de interese, nu doar pentru transparentizarea procesului de influentare ci si pentru o cooperare mai eficienta intre  factorii de decizie si cei care doresc sa influenteze deciziile. Astfel, dupa acumularea unui numar suficient de inregistrari in Registru, Asociatia va face demersurile necesare impartasirii acestuia cu institutiile publice (Parlament, Guvern, Ministere), pentru acreditarea automata a celor inregistrati in cadrul acestor institutii.